sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Puutarhapuuhia- ja suunnitelmia

Koko viikon olen ahkerana pohtinut piha-asioita. Elämähän siirtyy lämpimien ilmojen tultua lähes kokonaan ulos ja sisällä puuhailu saa silloin jäädä taka-alalle. Meidän piha on viime syksyn ja talven aikana ollut erityisen kovassa käytössä ja nyt se valitettavasti kyllä näkyy siten että loputkin keskipihan nurmikosta on kokonaan hävinnyt ja hiekkalaatikon hiekkaa löytyy paikoista jossa sitä ei kuuluisi olla.


Pihasuunnitelman teko tulee siis enemmän kuin tarpeeseen ja olen mielestäni saanut ihan hyvin ajatuksen tasolla aikaiseksi. Toukokuun aikana näitä suunnitelmia sitten toteutellaan. Kukkia en ole laittanut vielä yhtään, mutta tässä kuvia viime kesän ruukkukukista.

Kesäkukkia olen viime vuosina laittanut lähinnä ruukkuihin, niin myös tänä vuonna tulen laittamaan. Eilen kannoin loputkin ruukut kellarista ja niitä on nyt yhteensä 22 kappaletta. Marketta oli jo toisen kerran talvehtinut hyvin ja kaksi hennonvihreää taimenalkua löytyi ruukusta.

Ruusuista vain yksi näyttää olevan hengissä, kahdessa muussa ei ole elonmerkkejä. Loput ruukut ovatkin tyhjiä ja osaan niistä laitan ensi viikon aikana erivärisiä orvokeita miniversioina.

Ruukkukukat ovat yleensä vaaleanpunaisen ja violetin erisävyjä sekä valkoisia. Joka vuosi laitan orvokkien lisäksi lobeliaa, kosmoskukkaa, belliksiä, pelargoneja, neilikkaa ja muratteja.
Uusia ruukkuruusuja pitää nyt hankkia vanhojen tilalle ja paljon paljon muita ihanuuksia.Puutarhapuuhat alkoivat tänä vuonna puutöillä eli terassin viereisen aidan uusimisella ja terassin jatkamisella omenapuun ja hiekkalaatikon ohi pergolaan saakka. Näin saamme pienennettyä nurmikon pinta-alaa pihan vasemmalta reunalta.
Keskipihan nurmikko uusitaan toukokuun loppupuolella käyttämällä siirtonurmikkoa, ettei koko piha olisi käyttökiellossa suurinta osaa kesästä.

Pergola on kovalla käytöllä kesäisin ja toimii myös kesäkeittiönä. Sen katto on talven lumien vuoksi painunut ja yhdestä kohtaa reikäinen. Katon paikkauksen lisäksi vanerinen grillitaso vaatii maalauksen, muuten siellä on kaikki kunnossa. Kahteen tuoliin ja penkkiin hankin uudet pehmusteet.Vanhan omenapuun lisäksi pihasta löytyy kultasade, joka jaksaa kukkia vain tosi arvoin. Suunnitelmissa on hankkia monen vuoden suunnittelun jälkeen kirsikkapuu sekä joku riippuvaoksainen koristepuu.


Pihan ainoa perennapenkki löytyy pergolan takaa. Sinne olen kaikki kasvit aikanaan hankkinut kavereiden ja naapurien pihoista ja laittanut isoja kiviä sekaan. Viime vuosina loppukesästä penkki on muistuttanut viidakkoa, eli kasvien jakaminen tänä keväänä tulee todella tarpeeseen. Perennapenkin ja pergolan välissä olevan pienen alueen aion täydentää ruusuilla ja ehkä syreeneillä, jotka istutan aidanteen tapaan. Pioneitakin alueelle ehkä mahtuu.
Vanha pioni hiekkalaatikon takana on jäänyt aivan väärään paikkaan ja harkitsen sen siirtämistä parempaan paikkaan.
Pinei kasvimaa pitää kääntää, laittaa uutta multaa ja istuttaa sinne pikkuhiljaa siemeistä ja sitten myöhemmin valmiista taimista ainakin salaattia ja yrttejä. Oregano talvehti jo toisen kerran, sieltä kasvaa jo pieniä uusia lehtiä.
Lasten keinu siirrettiin omenapuun alle, vieressä on hiekkalaatikko ja vastapäätä pienen matkan päässä leikkimökki, joka sekin vaatii kunnostusta niin sisältä kuin ulkoakin tänä vuonna. Lisäksi eilen ostettiin kolmemetrinen pihan kaunistus eli trampoliini. Yllättävän hyvin se mahtui paikalleen eikä täyttänyt koko pihaa, vaikka niin pelkäsin.
Sulassa sovussa siis omat puutarhapuuhani ja lasten puuhamaan puuhat mahtuvat pihaan seuraavatkin vuodet.
Mielenkiinnolla seuraan miten paljon näistä suunnitelmista lopulta toteutuu ja miten paljon ne matkan varrella muuttuvat.7 kommenttia:

Márti kirjoitti...

Ohhh, beautiful!!

Elli kirjoitti...

Kuulostaa todella kivalta :) Puolet kukkien nimistä olivat kyllä minulle tuntemattomia, mutta eiköhän niihinkin törmää sitten kunhan ensimmäistä kertaa pääsen omaa pihaa laittamaan :))

Sirkka kirjoitti...

kiitos kauniista visiitistäsi, minulla nyt toinen tauko aamusta..pihalla koko päivä..joten tulin ihastelemaan kauniita kukkiasi.

Itse en suunnittele koskaan mitään, jos ja kun näen jotain kaunista minkä luulen sopivani meille, niin siitä vaan..se on kuin musiikkia...kaunista sellaista, josta minä pidän.

Onnea puutarhaistutuksiisi ja iloa niistä.

Sari kirjoitti...

Ruukkukukat ja "ruukkupuutarhat" ovat niin ihania! Minä olen muuten supersurkea puutarhuri ja sen takia meidän parvekkeella on silkkipelargonia :)

Irmeli kirjoitti...

Ihania kukkakuvia ja mieltymyksemme myös kukkien saralla näyttää olevan hyvin samansuuntaiset. Viikonloppu kului myös minulla pihapuuhissa ja ensimmäiset orvokit istutinkin terassimme kaiteelle. Ne kyllä muuttavat siitä vielä muualle, kun ilmat lämpenevät kaiteelle tulee niiden tilalle pelargoneja. Ihanaa tämä kevätaika, kun kaikki taas pikkuhiljaa lähtee kasvamaan. Nenä maata viistäen kuljenkin tutkimassa mitä kaikkea sieltä taas jaksaa ponnistaa talven jälkeen.
Aurinkoista viikkoa kevätpuuhiin!

Hanneloore kirjoitti...

Moikka Mari:)9

Todella hyviltä kuulostavat suunnitelmasi pihanne suhteen:)

Kauniita kuvia kerrassaan!! Minäkin täällä paivät pitkät sormet mullassa möyrin;) Ei sitä pysty kaikkia istutustöitä tekemään hanskojen kanssa..
Mukavaa seurata pihanne uudistusta.

Hanneloore

Kirsi kirjoitti...

Kauniita kuvia ja varmaan ihana piha. Ihan toista kuin meillä! Huh huh. Käypä katsomassa sisustusblogistani päivän pihakuvat. Mutta varoitan - älä pyörry :)